888poker
New poker experience at 888poker

Join now to get $88 FREE (no deposit needed)

Join now

Ohlédnutí za WSOP (část 2. - zajímavosti)

  • MichaelMichael
Ohlédnutí za WSOP (část 2. - zajímavosti) 0001

Po prvním článku zaměřeném především na čísla, bychom se v tomto článku měli věnovat především různým zajímavým situacím a událostem, které se v průběhu letošního WSOP staly.

Ženy a poker

Po roce Mizaraciho (2010) a Lamba (2011) by se dalo říct, že letos konečně přišel rok žen. V průběhu let se poměr žen vůči celkovému poli udržuje jen něco málo přes 3%. Jakoby však jejich kvalita v posledních letech výrazně rostla. Již od prvních eventů bylo jasné, že téměř o každý finálový stůl letos bude bojovat i nějaká ta žena. Amanda Musumeci a Vanessa Selbst se dostaly dokonce na dva finálové stoly, přičemž Vanesse se povedlo odnést si domů i zlatý náramek z turnaje #52: $2,500 10-Game Mix - Six-Handed a rozšířit tak po čtyřech letech svou sbírku na dva náramky. Další náramek přidala Allyn Jaffrey Shulman v turnaji #29: $1,000 Seniors No-Limit Hold'em Championship a poslední ženskou vítězkou americké zastávky letošního WSOP se stala Yen Dang, která vyhrála ženský turnaj #51: $1,000 Ladies No-Limit Hold'em Championship, v tomto turnaji byla po prvním hracím dnu na čele Gaelle Baumann, která nakonec skončila 15.
K těmto úspěchům je dále třeba připočítat 13 finálových stolů a především pak výsledek dvou žen, které skončily na bublině finálového stolu Main eventu. Elisabeth Hille, která nakonec skončila 11. a domů si odnesla $590 442, a Gaelle Baumann, jež se probojovala až na konečné 10. místo také za $590 442. Nakonec je tedy na finálovém stole neuvidíme a 14 let starý rekord Barbary Enright, jako jediné ženy, která se kdy dokázala na finálový stůl dostat, zůstane neohrožen. Nezbývá tedy než doufat, že v příštích letech bude tento pozitivní trend pokračovat, další ženy si připíšou pokerové úspěchy a udělají tak pokerové turnaje pohlednější podívanou.

Gaelle Baumann a Elisabeth Hille
Gaelle Baumann a Elisabeth Hille

První český náramek

Po loňském roce a obrovském úspěchu Martina Staszka má i letos český fanoušek co slavit. Při počtu český hráčů se dva takto velké úspěchy v průběhu dvou let jeví až neuvěřitelně. WSOP se pomalu blížilo ke konci a vypadalo to, že letos bude další rok bez českého zápisu do historie, ale pak přišel jeden z posledních turnajů letošní série #56: $1,500 No-Limit Hold'em.
Začínal poslední hrací den a ke stolům se společně s dalšími 20 hráči vraceli i dva Češi. V průběhu dne se oba probojovali na finálový stůl, což samo o sobě byl skvělý úspěch. Tomáš Trampota se pak bohužel z turnaje musel poroučet již na 8. místě, které mu vyneslo $64 101. Tomáš Junek, který na finálový stůl nastupoval první na chipech, postupně sice přišel o velkou část stacku, ale v 5 lidech už měl opět nejvíc ze všech a tak to zůstalo až do konce turnaje, ze kterého si nakonec odnesl $661 022. Poslední ruka celého turnaje, která se do historie českého pokeru jistě zapíše zlatým písmem vypadala takto:

Junek má 5x více žetonů než jeho soupeř David Borg, který operuje přibližně na 20 big blindech. Borg z malého blindu raisuje, Junek po chvíli přemýšlení 3-betuje, načež čelí all-inu australského soupeře, který ihned dorovnává a karty se otáčejí..
Tomáš Junek {10-Hearts}{10-Diamonds}
David Borg {K-Spades}{9-Spades}
Na stůl přichází {2-Hearts}{5-Hearts}{4-Clubs} {A-Spades} {6-Hearts} a Tomáš Junek se stává prvním českým majitelem zlatého náramku v historii!

První český vítěz turnaje WSOP v historii.
První český vítěz turnaje WSOP v historii.

Dá se položit poker?

Nestává se zrovna často, že v pokeru držíte čtveřici, neboli poker. Ale když už tato situace nastane, dá se tato kombinace položit? A co když se to navíc stane ve chvíli, kdy neexistuje větší možná čtveřice, a tak jediné, co vás teoreticky poráží, je postupka v barvě?
Přesně tato situace letos na WSOP nastala, a to zrovna v rámci The Big for One Drop. Možná si říkáte, co je až tak zvláštního na tom, že někomu došla čtveřice, a ono by to ani tak zvláštní nebylo, kdyby ji ruský podnikatel Mikhail Smirnov nepoložil a zároveň ji všem u stolu neukázal. Celá hra začala, když Tom Dwan otevřel standardním raisem na 32 000 a byl dorovnán na small blindu sedícím Smirnovem s {8-Hearts}{8-Diamonds} a na big blindu sedícím John Morganem. Na flopu se objevilo {J-Spades}{8-Clubs}{7-Spades}, načež Smirnov reagoval raisem za 50 000 a Morgan rychle dorovnal, zatímco Dwan své karty zahodil. Na turn přichází {8-Spades}, Smirnov vsází 200 000 a je opět rychle dorovnán. Na tuto chvíli se ruský hráč později odvolával s tím, že mu připadalo že Morgana tato osmička vyloženě nadchla. Na river přichází {K-Spades} a Smirnov vsází 700 000 do potu 600 000, Morgan chvíli přemýšlí a nakonec vysílá all-in v hodnotě 3,4 milionu, tedy přibližně stejně jako měl ruský hráč. Smirnov překvapivě zahazuje a ukazuje svou čtveřici celému stolu, což u některých hráčů vyvolává vyloženě šok. John Morgan by musel držet jedinou kombinaci, a to {10-Spades}{9-Spades}, aby ruského hráče porážel. Když byl později dotazován, co v inkriminované ruce měl, odpověděl jen, že z respektu ke svému soupeři nikomu neřekne, co držel. Na druhou stranu ruský hráč si stále za svým foldem stál a považoval toto rozhodnutí za lehké. Od té doby se po celém internetu vedou sáhodlouhé debaty o správnosti tohoto foldu, stejně jako o tom, co američan držel. Jak to opravdu bylo se už s jistotou nedozvíme, avšak tento bláznivý fold se jistě zapíše do historie.

Sporné rozhodnutí v Main eventu

Je pátý den Main eventu a ve hře zbývá pouhých 100 hráčů. Gaelle Baumann otevírá z UTG na 60 000 (2BB) a všichni zahazují až k small blindu, na němž sedí Andras Koroknai, který navyšuje all-in za přibližně 2 miliony. Big blind folduje a následuje fold Koroknaie, který si nevšiml, že již někdo raisoval a svým all-inem chtěl pouze zatlačit na hráče na big blindu. Když si tento svůj omyl uvědomil, zachraňuje jednu ze svých karet, druhou však již nebylo možné konkrétně určit. Po delší prodlevě bylo nakonec rozhodnuto, že Koroknai přijde jen o 60 000, tedy hodnotu původního navýšení. Dle pravidel by zde hráč měl přijít o všechny své žetony a vysvětlením tohoto kontroverzního rozhodnutí bylo, že tak bylo učiněno pro zachování integrity turnaje. Baumann v této ruce údajně držela {K-}{K-}. Ironií osudu to byl právě on, kdo v poslední předříjnové ruce turnaje vyřazuje Gaelle Baumann a stává se tak pro velkou část fanoušků hlavním "záporákem" finálového stolu.

VÍCE PŘÍBĚHŮ